Fri frakt för alla beställningar över 490 kr! Gäller tills 3.6., ej hemleverans.

Vår och grönväxtinredning

Efter en lång vinter kommer de första soliga, vårliga dagar, samt inspirationen för grönväxtinredning. Det är dags att fixa hemmet lite inför våren. Grönväxtinredning är den nyaste trenden, ett stiligt sätt att skapa mera färg i inredningen. Grönväxtinredning gäller alltså inte endast att ta hand om växter, utan också att skapa fräsch, hemtrevlig och glad känsla i hemmet.

Vad behöver fixas inför våren?

Efter vintern kan växterna se lite trötta ut. Mörkret har gjort sitt och den gröna färgen kan ha bleknat lite. Ta bort dåliga och torra blad, vilket väcker växten upp direkt. Har växten vuxit för mycket, kan du klippa den lite och spara några sticklingar. Flytta växten till en större kruka vid behov. Sticklingar är till och med en fin presentidé för någon som älskar grönväxtinredning. Rota sticklingar i vatten och sätt sedan i en vacker kruka. Ta extra bra hand om den lilla plantan och se till att den får tillräckligt med vatten och solljus.

Lyckad grönväxtinredning kräver välmående växter

Det finns en enorm mängd olika former och färger för grönväxter. Blanda dem ihop och skapa intressanta och rika kombinationer. Observera dock växternas olika behov vad det gäller till exempel solljus. Växter med brokiga blad kräver oftast mer solljus än växter med enfärgade gröna blad. Välj växter som älskar en ljusbad vid en solig fönster, men undvik allt för soliga och heta platser. Ökad solljus väcker många växter till nytt liv efter vintern och mörkret, men för mycket hetta är inte bra för dem. Har du inte många fönster för grönväxter, kan du sätta växter i flera lager vid fönstret i vägghyllor eller amplar.

Behov för vatten varierar också mycket mellan växterna. Storlek och tjocklek på blad kan ge dig en tips på hur mycket vatten växten kräver. Växter med stora och tunna blad kräver mer vatten än växter med små och tjocka blad. Sitter växten i en solig plats, kräver den ännu mer vatten. På vår när växterna växer mest, är behovet för vatten större än på vinter till exempel.

För att växterna orkar växa och till och med blomma, kräver de näring. Oftast behöver växter extra näring från våren till hösten, alltså hela växtperioden. Välj efter växtens och dina egna behov antingen en långverkande gödslingsmedel eller en medel som blandas med bevattningsvatten.

Vårfixandet gäller också växternas förkultivering. De ivrigaste börjar med det redan i januari med att fundera på hurdana växter och blommor man vill odla nästa sommar. Förkultivering kan vara lite knepigt hemma, om man vill kultivera flera växter och alla burkar behöver en bra solig plats. Lättast är det om man har stora fönster från golvet till taket. Växterna kan sättas i flera lager till exempel i hyllor framför fönstret. En fördel är också att växterna ser bra ut i snygga hyllor.

Grönväxter och krukväxter fungerar till och med som snittblommor. Många blad håller sig bra i en vas, alltså en bruten kvist kan räddas med att sätta den i vatten. Snittblommor piggar upp inredningen och våren är även tid för tulpaner, som fräschar upp inredningen.

Grönväxtinredning är en seriös del av inredningen, vilket betyder att även krukorna kan satsas på. Du kan lätt skapa en enhetlig känsla med att använda likadana krukskydd i flera ställen. Speciellt för större växter fungerar olika korgar hur bra som helst som krukskydd.

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0.00 kr