Månadens favorit: orientalisk Zahra matta - spara 25 %!

Välj den rätta mattan

Det räcker inte alltid att välja mattan endast på grund av hur den ser ut. Ibland måste man observera även flera olika faktorer. I dag finns det hur många som helst olika golvmaterial och golvbehandlingar, vilket kan göra mattvalet lite knepigare. Vid valet måste man observera just golvmaterial och hur den passar ihop med olika mattor. Från kundsynpunkt kan antal olika alternativ och utspridd information förvirra. Att välja den rätta mattan kan kännas tungt. I denna artikel berättar vi vad du behöver veta när du väljer den rätta mattan.

Följ golvproducentens intruktioner!

Följ alltid golvproducentens instruktioner för hurdana mattor passar ihop med golvet. Detta är speciellt viktigt med nya golv. Ytbehandlingar på nya golv kan ta till och med flera månader att ta sin slutliga form. Därför kan nya golv vara mer känsliga för ändringar i färg till exempel.

Bomulls- och ullmattor passar för nästan alla golv

Mattor av bomull och ull passar i princip för alla typer av golv. Mattorna är ofta tvåsidiga och de har ingen latexunderlag. Materialet är mjukt och orsakar inte skråmor eller andra skador på golvet. Observera dock att tunna mattor skyddar inte golvet från sand till exempel som kan skada golvet lite när mattan rubbas. Var försiktig med mattor med starka färger, en starkfärgad matta kan lossna färg när den är fuktig, som inte tvättar av.

Mattor av bomull och ull passar perfekt för trä- och parkettgolv. De är även en bra match med vinylgolv som blir allt mer vanligare. Mattorna kan kräva ett halkskydd för att hålla bra på plats. Man ska vara noggrann även när man väjer det rätta halkskyddet. Halkskyddsfilt passar för de flesta golvmaterial.

Mattor med latexunderlag håller på plats

På ett halkigt golv kan det löna sig att skaffa en matta med latexunderlag som håller jämnt på plats. Oftast är mattor med gummiunderlag ganska täta och speciellt praktiska och lättskötta i entrén och hallen. Mattan stannar jämnt på plats och låter inte sand genom lika lätt som mer porösa naturmaterial. Till exempel sisal-mattor tålar inte fuktighet lika bra som konstfibermattor med latexunderlag.

Mattor med latexunderlag passar perfekt för plattgolv. Matta med latexunderlag är inte den bästa alternativen för trä-, parkett- eller vinylgolv, eftersom med tid kan mattan lämna ett märke på golvet. I fall du väljer ha en matta med latexunderlag på trä- eller parkettgolv, kolla under mattan varje då och då och se till att det inte finns till exempel fuktighet under mattan som kan skada golvet. Matta med latexunderlag är inta heller den bästa alternativen för golvvärme.

Latex används oftast för att få mattan hålla stadgan. Om du är osäker på om din matta innehåller latex, kan du skydda golvet för säkerhetens skull med ett halkskydd i samma storlek som mattan.

Mattor med filtunderlag är lätta att hantera

Mattor med filtunderlag är ofta mjuka och smidiga och lätta att hantera. Filtunderlag innehåller vanligen inte latex, på grund av vilket de passar för alla golvtyper. Mjuk underlag skråmar och skadar inte golvet. Mattor med filtunderlag är oftast kortluggiga högmattor, som passar till exempel in i vardagsrummet och sovrummet. Filtunderlag kan vara lite halkig och det lönar sig att använda ett halkskydd under mattan.

Mattor till alla utrymmen

De flesta högmattor och korridormattor har en tät vävd underlag, möjligen med en lätt latexbehandling. Observera detta speciellt när du väljer en matta på vinylgolv. Matta med latexunderlag är inte den bästa alternativen för vinylgolv, åtminstone inte utan ett halkskydd som går att kombinera med vinylgolv.

Observera detta när du städar och vårdar mattor:

  1. Låt golvet torka innan du sätter mattan tillbaka på golvet efter städningen
  2. Har mattan vädrats ute eller snötvättats, låt mattan torka innan du sätter den tillbaka på golvet
  3. Kolla under mattan varje då och då för att undvika otrevliga överraskningar som till exempel fuktighet kan orsaka
  4. Märker du att mattan lämnar lätt märken på golvet när den rubbas, kan du skaffa ett halkskydd för att hålla mattan på plats
  5. Dammsug mattan regelbundet, kom ihåg också undersidan, en ren matta är vänligare för ett känsligt golv
  6. Observera att ljus kan orsaka lite ändringar på färg på golvet runt mattan speciellt på trä- och parkettgolv.

Slutligen kan det vara praktiken som styr valet, men det lönar sig att vara medveten om möjliga konsekvenser för valet. Är golvmaterialet halkigt, måste mattan stanna jämnt på plats. Har du alltid haft en matta med gummiunderlag på parkettgolv och aldrig märkt någon problem, är det möjligt att det aldrig blir någon problem heller. Valet kan bli en kompromiss för hemmets bästa.

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0.00 kr